Email: bouzouki.academy@gmail.com
Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015


Ο Γιώργος Μαντέλης υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους δάσκαλους του ρεμπέτικου στην Ελλάδα.

Φίλος όλων των μεγάλων μουσικών ( Λάφκα, Χιώτη, Τσιτσάνη και Γκολέ), ο Γιώργος Μαντέλης, αφιέρωσε τη ζωή του στο ρεμπέτικο, αποδίδοντας αριστοτεχνικά με το μπουζούκι του τα τραγούδια με απόλυτο σεβασμό στις αυθεντικές εκτελέσεις.

Ο Γιώργος Μαντέλης είχε δουλέψει σε πολλά νυχτερινά κέντρα της Πάτρας και επί δεκαετίες ήταν δάσκαλος στο μπουζούκι. Τραγουδούσε επίσης, αποδίδοντας εκπληκτικά το ύφος των ρεμπέτικων τραγουδιών.

Το πάθος του για το ρεμπέτικο ήταν τόσο μεγάλο, που όταν πήγαινε στο δημοτικό σχολείο είχε χάσει μία χρονιά γιατί όλο τον χρόνο του αφιέρωνε στο μπουζούκι. 

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, η προσφορά του στο ρεμπέτικο περιορίστηκε στην εκμάθηση, καθώς η παραμορφωτική αρθρίτιδα από την οποία έπασχε είχε δυσκολέψει αρκετά την παικτική του ικανότητα. Παρόλα αυτά, τον περισσότερό του χρόνο αφιέρωνε παίζοντας μπουζούκι και παραδίδοντας μαθήματα μέχρι και την ηλικία των 92 χρόνων του, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στην Πάτρα το έτος 2013.

Το πάθος του ήταν η πιστή αντιγραφή των πρώτων εκτελέσεων των τραγουδιών, και δεν ξεχνούσε ποτέ να αναφερθεί στους δημιουργούς των τραγουδιών. Το αρχείο του με βιώματα καλλιτεχνών, τραγούδια (δίσκοι 45 στροφών) κ.α. είναι τεράστιο.

Μάλιστα, το 2008 είχε βραβευθεί από τον τότε νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλο για την προσφορά του στο ρεμπέτικο.

Στο παρακάτω Video, είναι ένα απόσπασμα από μία βραδιά σε κάποια ταβέρνα της Πάτρας το έτος 2008, όπου ο Γιώργος Μαντέλης σε ηλικία 87 ετών τραγουδά το τραγούδι «ότι κι αν πω δεν σε ξεχνώ».
«Τσακισμένα» δάχτυλα από την παραμορφωτική αρθρίτιδα, αλλά με ψυχή που αρμόζει σε έναν πραγματικό ρεμπέτη...


Στο επόμενο Video, o Γιώργος Μαντέλης παίζει μπουζούκι. 
Παρόλο που πάσχει από σοβαρή παραμορφωτική αρθρίτιδα, δεν το βάζει κάτω... 
Νότα - νότα εκφράζει το μεγάλο του πάθος για το ρεμπέτικο...


Bouzouki Academy
• Δημοσιεύθηκε από : BouzoukiAcademy
Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015 - 6:58 μ.μ.
Διαδώστε το Άρθρο...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου